שלא בדומה למצבים אחרים של נכות רפואית, נכות תפקודית נושאת משמעות מבחינת המאפיינים שחורגים מתחום הפגיעה והנכות עצמה.
נכות תפקודית וביטוח לאומי: כך נקבעת הקצבה
תחילה יש להבין את הקשר שבין נכות תפקודית לבין המוסד לביטוח לאומי. פגיעה תפקודית תילקח בחשבון רק לאחר שנציגי המוסד לביטוח לאומי קבעו את גובה הנכות מבחינה רפואית נטו. לצורך כך מתכנסת ועדה רפואית שתקבע שדנה בתביעות להכרה בנכות כללית.
הפגיעה בכושר ההשתכרות רלוונטית לבגירים, כלומר לנכים מגיל שמונה עשרה ומעלה והיא נמדדת באחוזים, כמו הפגיעה הרפואית. אך אין הכרח שתישאר זהות בין הפגיעה הרפואית ובין הפגיעה התפקודית. בהחלט יתכן שאדם שנקבעו לו פגיעה רפואית של חמישים אחוזים, יאובחן כמי שכושרו להשתכר נפגע באחוז נמוך יותר או לחילופין – גבוה יותר.
את מי תובעים במקרה של תאונה?
ההיבט השני של נכות תפקודית רלוונטי במקרה של פגיעה בתאונה או תאונת דרכים. במקרה זה, מתרחשת חלוקת תפקידים ברורה שעניינה לקבוע את הנכות הרפואית לעומת הנכות התפקודית. הממסד הרפואי, לרבות מומחים רפואיים שונים שבקיאים בעניינו של הנפגע, הוא הקובע את הפגיעה במונחים רפואיים. על פי רוב, הקביעה כאן תתבסס על מדדים רפואיים ואובייקטיביים, ללא התייחסות לממדים אחרים.
רק לאחר שברור ומוסכם במה מתבטאת הפגיעה הגופנית, מגיע השלב הקשה יותר, בעל הממד הסובייקטיבי, של הפגיעה התפקודית. כדי להבין מדוע מדובר על ממד סובייקטיבי, שמשתנה ממקרה למקרה, נסביר שיש היבטים שונים שמשפיעים על יכולת ההשתכרות והתפקוד ובהם המקצוע שבו עסק הנפגע, גילו, היכולת שלו להשתקם וכיוצא באלה.
עבור מי שעבד כמתכנת מחשבים, למשל, פגיעה ברגלו, לרבות פגיעה חמורה כגון קטיעה מעל לברך, יכול שלא יהיו לה השפעות מבחינת יכולת תפקוד עתידי בעבודה. במקרה של פגיעה דומה עבור מי שעבודתו פיזית בעיקרה, ההשפעה על תפקוד בעבודה תהיה גדולה יותר.