פטור ממס לנכים: האם אתם מכירים את זכותכם לפטור ממס?

לפגישת ייעוץ חינם וללא התחייבות השאירו פרטים או התקשרו

או חייגו

פטור ממס

מס הכנסה בישראל נחשב לאחד המיסים העיקריים הנגבים מהאזרחים באופן שוטף. מנגנון המיסוי בארץ נחשב למנגנון מורכב למדי, כאשר אוכלוסיות רבות מגוונות נמצאות זכאיות להקלות ואף לפטורים לתקופות זמן קצובות ולעיתים לצמיתות.

מבחינת רשויות המס בישראל, מצבים רפואיים קשים ונכויות שונות גוררים עימם הטבות שונות בתחום המיסוי, לעיתים עד רמה של מתן פטור ממס לנכים מוחלט.

מאמר זה סוקר את הקריטריונים השונים שיכולים להביא לפטור ממס, מה בדיוק כולל הפטור הזה ומה צריך לעשות כדי לממשו.

פטור ממס לנכים בהתאם למצב רפואי

פטור ממס לנכים ניתן בראש ובראשונה בהתאם למצבו הרפואי והבריאותי של האדם. על פי סעיף 9-5 לפקודת מס הכנסה, בין האוכלוסיות הזכאיות לפטור ניתן למצוא אנשים הסובלים מנכות רפואית ברמת מאת האחוזים, בגין לקוח מרכזית או משילוב של כמה לקויות ביחד, שהשקלול שלהן מביא לכתשעים אחוז נכות.

יש לציין שבמוסד לביטוח לאומי, שהוא הגוף שמאבחן את מצבם הרפואי של הפונים ומתאים לכל אחד אחוז נכות, מוכר גם מונח של נכות תפקודית. מונח זה משחק תפקיד משמעותי באישור קצבאות שונות שמשלם ביטוח לאומי, אך אין לו נגיעה לקבלת הקלות בתחום המיסוי.חולי

על פי הקריטריונים של מס הכנסה, מוכרים מצבי נכות שהם תוצאה של:

  • פגיעה בעבודה.
  • פגיעה כתוצאה ממחלה.
  • פגיעה כתוצאה מרדיפות הנאצים.
  • מצב של עיוורון או ליקוי ראייה חמור.
  • פגיעה בתאונת דרכים, פיגוע ועוד.

חשוב לציין שגם מי שמוגדר כסובל מנכות לזמן מוגבל עשוי להיות זכאי לפטור ממס לנכים. הסייג לכך הוא שהתקופה של הנכות לא תפחת ממאה שמונים וארבעה ימים. הטבת המס מוגדרת עד לתקרה כספית שמשתנה מעת לעת. נכון למועד כתיבת שורות אלה (שנת 2014), התקרות שקבעו רשויות המס הן:

הכנסות שנובעות מעבודה (מצב המוגדר כיגיעה אישית) –  לאנשים שסובלים ממצב של נכות לתקופה של יותר משנה –פטור עד להכנסה שנתית של 614,400 ₪.

הכנסות שנובעות מעבודה – לאנשים שסובלים ממצב של נכות לתקופה של בין מאה שמונים וחמישה ימים לבין שלוש מאות שישים וחמישה ימים –פטור עד להכנסה שנתית של 73,680 ₪.

בנוסף, קיימת אפשרות לקבל פטור ממס לנכים מפיצויים ששולמו עקב פציעה שהובילה לנכות, בסכומים שמשתנים מעת לעת.

איך מבקשים פטור ממס לנכים?

על מנת לקבל פטור ממס הכנסה יש צורך לעבור תהליך שכולל פניה לפקיד השומה, הפניה לביטוח לאומי והתייצבות לפני וועדה רפואית מתאימה. בין היתר צריך:

  • למלא טופס שמופנה לפקיד השומה ועניינו בקשה לפטור ממס. הטופס מוכר גם על פי מספרו – טופס 1516; לאסוף מסמכים רפואיים הקשורים למצב הרפואי; למלא טופס לצורך וועדה רפואית פלוס טופס ויתור סודיות – טפסים 169 א' ו-ב'; ולשלם אגרה, כנדרש.

בהמשך להגשת התביעה יזומן הפונה להופיע בפני ועדה רפואית. מטרת הוועדה היא לשקלל את מכלול הפרטים והנתונים על מנת לקבוע את גובה הנכות הרפואית לצורך מתן פטור. אם החלטת הוועדה שוללת את קבלת הפטור ממס, ישנה אפשרות להגיש ערעור על ההחלטה, בתוך ארבעים וחמישה ימים ממתן ההחלטה.

זכותכם להגשת בקשה לפטור רטרואקטיבי

מקבלי הפטור רשאים להגיש בקשה להחזר בגין תקופות קודמות. על פי תקנות המס בישראל, ניתן להגיש בקשה להחזרי מס עד שש שנים לאחור. דבר זה נכון באופן כללי, לכל הנישומים, ונכון גם כאשר מדובר על פטור.חתימת פטור

בשל העובדה שניתן לקבל החזר רק עבור שש שנים לאחור ולאור העובדה שלעתים קרובות הליך אישורו של הפטור אורך תקופה ארוכה, לא מומלץ להתמהמה וכדאי למהר ולהגיש בקשה להחזר מס עבור שנים קודמות.

אולי יעניין אותך גם:

מקבלי קצבאות נכות זכאים למענק חד פעמי ב-2021

הגבלות עיקול נכסי נכים

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

072-3940742
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!