קצבה או גמלת ניידות היא גמלה המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי, לאנשים אשר סובלים ממוגבלות ברגליים, עקב שיתוק, מום, מחלת מפרקים וכיוצא בזה. מלבד קבלת קצבה חודשית, ישנם גם הטבות הנלוות לגמלה, כמו הלוואה לרכיבת רכב חדש או לשם החלפת הרכב. מטרת הקצבה היא לאפשר לאותם אנשים בעלי מוגבלות, לחיות באופן עצמאי, להשתלב בעבודה לאורך זמן ובחיי הקהילה, מבלי שמוגבלותם תעמוד להם למכשול.
פנייה מוקדמת למשרד הבריאות
מבוטח שמגיש תביעה לקבלת הקצבה, אל המוסד לביטוח לאומי, לפני שנקבעה זכאותו על ידי הוועדה הרפואית, תביעתו תידחה ועל כן, חשוב לפעול על פי הסדר, לשם ייעול ההליך. זימון לבדיקה של הוועדה הרפואית, ניתן לקבל רק לאחר הגשת בקשה מתאימה בליווי המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.
ועדה רפואית לאישור רכב מיוחד
חלק מן המבוטחים הזקוקים לגמלת הניידות, סובלים מליקוי ברגליים, המצריך רכב מיוחד, על מנת שיוכלו להתנייד. על מנת לקבל רכב מיוחד, יש להופיע בפני וועדה מיוחדת לעניין זה. הגעה לוועדה תתאפשר רק כאשר המבוטח ביקש זאת במפורש בטפסי התביעה, אז הוא יופנה לוועדה הספציפית הבוחנת נושא זה. הוועדה מתקיימת במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
הגשת התביעה אל המוסד לביטוח לאומי
משקבעה הוועדה הרפואית, כי למבוטח ליקוי ברגליים, המזכה אותו בגמלת ניידות, יש להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי. רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי, בודק את החלטתה של הוועדה הרפואית ובסיום הבדיקה, תישלח הודעה למבוטח.
בדיקה חוזרת עקב החמרה
לעיתים, חלה החמרה במצבו של המבוטח ומשקורה הדבר, רשאי הוא להגיש בקשה לבדיקה חוזרת בוועדה הרפואית של משרד הבריאות. הבקשה חייבת להיות מלווה במסמכים רפואיים, המעידים על ההחמרה המצב הרפואי. יש להבהיר כי הזכות הנ”ל מותנית בכך כי חלפה לפחות שנה מהמועד האחרון שבו ניתנה החלטה על ידי הוועדה הרפואית או הוועדה הרפואית לעררים.
אולי יעניין אותך גם:
לימודי נהיגה לנכים: מי זכאי ללימודים אלו? וכיצד נערכים לימודי נהיגה לנכים?