תחום הרפואה התעסוקתית מתמקד במתן סיוע לאנשים שנפגעו כתוצאה ממשלח ידם או תוך כדי עבודתם.
רופאי תעסוקתי: תחומי פעילות
- עובדים שחלו או נפגעו פגיעות קלות.
- עובדים שנפגעו באופן חמור וקשה, חלקם הפכו למוגבלים או נכים ויש שנאלצו להפסיק את עבודתם לאלתר.
- פורומים מקצועיים ברמה הלאומית.
- מומחים לבטיחות ולגהות בעבודה.
- פקידי המוסד לביטוח לאומי, שאמור לספק זכויות שונות לכל נפגעי העבודה שניזוקו במהלך עבודתם.
- משרד העבודה – על הרופא התעסוקתי שמאבחן פגיעה בעבודה שנובעת מתנאי עבודה לקויים, לדווח על כך לגורם המתאים במשרד העבודה.
פעילת משותפת עם מעסיקים
אחד התפקידים החשובים ביותר של הרופא התעסוקתי הוא לקיים פעילויות בקרב מעסיקים בכל הענפים השונים במשק. פגיעה בעבודה בצורה של תאונה או בצורה של מחלת מקצוע עשויה לפגוע בסוגים רבים של עובדים ולא רק באלה שמועסקים במקצועות שנחשבים למסוכנים.
- מתן הסברים על חומרים מסוכנים ומזיקים שמצויים במקום העבודה ועשויים להשפיע לרעה על העובדים; מתן מידע על פעולות מסוימות שעשויות להוביל לפגיעות מכאניות בגופו של העובד; ועבודות שבהן על העובד לבצע תנועות שחוזרות על עצמן באופן קבוע הן דוגמא למקור אפשרי לפגיעה מצטברת.
בנוסף, הרופא התעסוקתי מנחה את המעסיקים מתי עובד יכול להיחשב לכשיר לביצוע מלאכה מסוימת ומתי הוא יחשב כבלתי כשיר. דבר זה מסייע הן לגיוס עובדים מתאימים והן לאיתור מהיר יותר של התפתחות מוקדמת של מחלות מקצוע. יש לציין שבמקומות עבודה רבים נהוג לספק לעובדים מפגשי הדרכה עם רופאים תעסוקתיים לצורך קבלת מידע חשוב.
קיום בדיקות תקופתיות
היבט חשוב של תפקידו של הרופא התעסוקתי בא לידי ביטוי בקיום בדיקות תקופתיות בקרב עובדים החשופים באופן מיוחד לתאונות ולהתפתחות של מחלות מקצוע שונות. במיוחד נכון הדבר לגבי עובדים שנחשפים במהלך עבודתם לחומרים כימיים, ביולוגיים, גזים שונים, קרינה וכיוצא באלה.
פעילות שיקומית
ההיבט האחרון בתפקידו של הרופא התעסוקתי שבו נעסוק כולל את אותם מקרים מצערים שבהם העובד נפגע במהלך עבודתו, לעיתים באופן קשה. במקרים אלו הרופא יסייע לנפגע בכמה תחומים:
- מתן חוות דעת האם העובד כשיר לחזור לעבודתו הקודמת לאחר הפגיעה.
- קביעה האם יש להטיל מגבלות שונות על סוג העבודה המותר לעובד.
- בנוסף, לרופא המקצועי קשר מקצועי עם הביטוח הלאומי ותפקידו חשוב במימוש הזכויות הרפואיות השונות של הנפגע. בין היתר מדובר על זכות לקבלת טיפול רפואי בחינם לנפגעי עבודה.במקרה של מחלה או פגיעה קשה – יספק הרופא מזמכים לוועדה הרפואית שתפקידה לקבוע אחוזי נכות, גמלאות וקצבאות.