על רקע נתוני אבטלה במשק הישראלי, גם מצב הנכים שמסוגלים ורוצים לעבוד די מורכב. למרות שאפילו כיום מצליחים לא מעט נכים למצוא עבודה, חלקם במקומות עבודה ייעודיים ואחרים בשוק הפרטי, הרי שהמצב רחוק מלהיות מספק.
נכים מתקשים להשתלב
בישראל קיימים עשרות אלפי נכים המקבלים קצבאות שונות, לרבות קצבת נכות כללית. לרוב, אנשים אלה מתמודדים עם קשיים מגוונים, כאשר קשיי הפרנסה הם חלק מהותי. למרות זאת, נמצא שמרבית מקבלי הקצבאות הללו אינם לוקחים חלק בשוק העבודה הישראלי.
הקושי להשתלב בעבודה נובע ממספר גורמים עיקריים:
שנית, הנגשה לא מספקת. למרות חקיקה שנועדה לספק הנגשה טובה יותר במקומות ציבורים, במקומות עבודה ובמקומות בילוי, הדברים רחוקים עדיין מלהשביע רצון. גם הנגשה יעילה של התחבורה הציבורית רחוקה מלספק. כך, נכים רבים שחפצים להשתלב בשוק העבודה הכללי, מנועים מכך בשל בעיות ניידות בשילוב הנגשה לא נאותה.
נכים רוצים להתקדם יותר
לא מעט נכים מצליחים להשתלב במקומות עבודה מוגנים. מקומות אלה מיועדים להוות מעין חממה, סביבה מוגנת המספקת עבודות עבור האדם הנכה (גופנית או נפשית), בהתאם ליכולתו. בעוד חלק מאותם מעסיקים מספקים אך ורק עבודות פשוטות, שגרתיות ומונוטוניות, השאיפה היא שהדברים ישתנו בעתיד.
נכות גופנית אינה סמן לנכות אינטלקטואלית, ונכים רבים ניחנים ביכולות גבוהות, מקוריות מחשבה וידע נרחב. השילוב בתעשיות עתירות ידע יכול בהחלט להצליח. כדי לאפשר שיפור של ממש, חשוב לא פחות לסייע לנכים בתוכניות לימוד, הכשרה והשכלה, שמותאמות במיוחד להשתלבות בשוק העבודה. אמנם הדבר נעשה כבר היום במידה מסוימת תוך שיתוף של המוסד לביטוח לאומי המעניק סיוע בשיקום מקצועי, אולם בהחלט אין בכך די.
אולי יעניין אותך גם: זכויות נכים ובעלי מוגבלויות בעת משבר הקורונה – דעו את זכויותיכם