Site icon המרכז לזכויות נכים

אפשר לערער על החלטות הוועדה הרפואית

התנהלות בוועדת ערר של הביטוח הלאומי

ההחלטה בשאלה האם אדם מסוים כשיר או לא כשיר לעסוק בעבודתו נתונה בידיו של הגורם המנהלי המוסמך, דהיינו הוועדה הרפואית מטעם המוסד לביטוח הלאומי.

בסמכות הוועדה הרפואית לקבוע, בכל מקרה ומקרה, האם מגיש הבקשה אכן אינו כשיר לעבודה, ואם כן, מהם אחוזי הנכות שייקבעו לו, והאם יהיה זכאי לקבלת קצבת נכות כללית או הטבות אחרות מטעם המוסד לביטוח לאומי.

מטבע הדברים, גם הוועדה הרפואית, בהיותה מורכבת מאנשים בשר ודם, עלולה לטעות בהחלטותיה הפרטניות, וקביעותיה עלולות להיווכח כשגויות, וכאלו שאינן מותאמות למצבו הרפואי של מגיש הפנייה. מסיבה זו, נהלי הביטוח הלאומי מגדירים כי במידת הצורך, יש באפשרותו של הפונה לפנות לוועדות ערר מיוחדות, אשר בסמכותן לבחון כל סוגיה לעומקה, ובמידת הצורך לשנות את החלטותיה של הוועדה הרפואית.

אילו מקרים מטופלים על ידי ועדת הערר?

מתוקף הנהלים, קיימים שלוש סוגים של ערכאות ערר שונות, אשר כל אחת מהן מוסמכת לטפל בנושאים שונים: ועדת ערר לגבי דרגת אי כושר – תפקידה של הוועדה הרפואית הוא להכריע, בכל מקרה ומקרה, האם הפונה יוגדר כמי שכושר עבודתו נפגע, כאשר קביעה זו משליכה ישירות על ההטבות להם יהיה זכאי הפונה בהמשך.

אך לעיתים הוועדה קובעת כי כושר העבודה לא נפגע כלל, או נפגע במידה מועטה, שאינה מצדיקה קבלת הטבות שונות מגורמי הביטוח הלאומי. במקרים כגון אלו, יש באפשרות הפונה להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית, וזאת לידי ועדת הערר לגבי דרגת אי הכושר.

בהתאם לננהלים, רק מי שהוגדר על ידי הוועדה הרפואית כמי שאובדן כושר עבודתו עומד על פחות מ-50%, או שדרגת אי הכושר שנקבעה לו נמוכה מ-74%, רשאי להגיש ערר לידי הוועדה. את הערר ניתן להגיש תוך פרק זמן של 60 יום מרגע קבלת ההחלטה הכתובה בעניינו מטעם פקיד התביעות.

ועדת ערר על אחוזי הנכות הרפואית

גם במקרים בהם הוועדה הרפואית קבעה כי כושר עבודתו של אדם מסוים אכן נפגע, ומשכך יוגדרו לו אחוזי נכות, הרי שלעיתים הוועדה הרפואית קובעת לאותו אדם אחוזי נכות נמוכים, אשר אינם משקפים את מצבו הרפואי העכשווי, ואת הנזק הכלכלי אשר נגרם לו כתוצאה מנכותו. במקרים כגון אלו, יש באפשרות הפונה להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית, וזאת לידי ועדת הערר על אחוזי הנכות הרפואית.

הנהלים קובעים שרק מי שאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו לו נמוכים משמונים אחוזים, או שדרגת אי הכושר שנקבעה לו נמוכה מ-74%, רשאי להגיש ערר לידי הוועדה. את הערר ניתן להגיש תוך פרק זמן של 60 יום מרגע קבלת ההחלטה הכתובה בעניינו.

ועדת ערר כללית

אם הפונה מבקש לערער על החלטות נוספות מטעם גורמי הביטוח הלאומי, שאינן קשורות להגדרת מידת אי כשירותו לעבודה, אך קשורות להכרה בנכותו, כגון הכנסותיו מעבודה בעבר, גילו, מצבו המשפחתי או תקופת עבודתו בעבר, הרי שיש באפשרותו להגיש ערר בנושא לידי בית הדין האזורי לעבודה הקרוב למקום מגוריו. את הערר ניתן להגיש תוך פרק זמן של שנה אחת מיום קבלת ההחלטה הכתובה בעניינו.

מטבע הדברים, הגשת ערר על החלטת גורמי הביטוח הלאומי נדרשת להיעשות בצורה מחושבת ויסודית, על מנת להגדיל את הסיכויים לקבלתה. מסיבה זו, טרם הפנייה, מומלץ להקפיד ולהתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן, לצורך בחינת הסוגיה ובחירה בדרך הפעולה המיטבית.

Exit mobile version