במהלך המחלה נפגעת היכולת של העצבים להעביר תשדורות באופן תקין, בשל פגיעה באזורים מסוימים של המוח. המחלה מאופיינת בסוגים שונים של מאפיינים קליניים.
חולי פרקינסון: אלו זכויותיכם
השפעות של המחלה על כל חולה הן אישיות וכך גם החמרת של המחלה במהלך השנים. מכיוון שאצל רבים מהחולים פוגעת המחלה ביכולת לנהל שגרת חיים רגילה וגם ביכולת להתפרנס זכאים החולים לזכויות שונות, הן ברמה הרפואית והן בצורה של קבלת קצבאות, הנחות ושירותים מיוחדים.
כך תתנהלו מול המוסד לביטוח לאומי
כדי לממש את מרבית הזכויות להם זכאים החולים במחלת הפרקינסון, יש לפנות למוסד לביטוח לאומי בתהליך של הגשת תביעה. הגשת התביעה נעשית בכל אחד מסניפי המוסד, בהתאם למקום מגוריו של החולה. לאחר הגשת התביעה להכרה בנכות יזומן החולה לוועדה רפואית.
מי זכאי לקצבת ניידות?
רבים מהחולים במחלת פרקינסון סובלים ממגבלה בתנועה. כדי לקבל קצבה בהקשר זה יש לעבור בדיקה רפואית מתאימה. יש לציין שבמחלות שבהן צפויה החמרה, גם חולה שנמצא בעבר כמי שאינו זכאי יוכל להגיש בקשה נוספת בהמשך להחמרה במצבו.
קצבת נכות כללית – כשחולה במחלת פרקינסון נמצא כמי שכושרו להשתכר נפגע מחמת המחלה הוא יוכל לקבל קצבת נכות כללית. גובה הקצבה תלוי במספר גורמים הכוללים: גיל החולה; דרגת הנכות הרפואית; דרגת הפגיעה בכושר ההשתכרות; קיום הכנסות מעבודה; ומצב משפחתי.
שיקום מקצועי – מי שנקבעו לו אחוזי נכות ונמצא מתאים, יוכל להסתייע במוסד לביטוח לאומי בתהליך של שיקום מקצועי. שיקום כזה מתאים בעיקר למי שעקב המחלה נפגעה יכולתו לעסוק במקצועו הקודם ולמי שרוצה לשדרג את השכלתו ואת יכולותיו וכן להתאים אותם למצבו הנוכחי. חולי פרקינסון זכאים בין היתר גם לזכויות הכוללות שירותים רפואיים מוזלים; הטבות מס בין אם באופן חלקי ובין אם בפטור מלא; והנחות בארנונה, תשלומי טלפון, נסיעות בתחבורה ציבורית ועוד.