נכים משתלבים בשוק העבודה בישראל

לפגישת ייעוץ חינם וללא התחייבות השאירו פרטים או התקשרו

או חייגו

תעסוקה לנכים: מה המצב בישראל מבחינה זו?על רקע נתוני אבטלה במשק הישראלי, גם מצב הנכים שמסוגלים ורוצים לעבוד די מורכב. למרות שאפילו כיום מצליחים לא מעט נכים למצוא עבודה, חלקם במקומות עבודה ייעודיים ואחרים בשוק הפרטי, הרי שהמצב רחוק מלהיות מספק.

מבדיקת הנתונים עולה שמרבית הנכים אינם עובדים כלל ואלה שכן עובדים – רחוקים מלממש את יכולתם ואת כישוריהם. מאמר זה מסביר את הגורמים למצב וכיצד ניתן לשנותו מהיסוד.

נכים מתקשים להשתלב

בישראל קיימים עשרות אלפי נכים המקבלים קצבאות שונות, לרבות קצבת נכות כללית. לרוב, אנשים אלה מתמודדים עם קשיים מגוונים, כאשר קשיי הפרנסה הם חלק מהותי. למרות זאת, נמצא שמרבית מקבלי הקצבאות הללו אינם לוקחים חלק בשוק העבודה הישראלי.

הקושי הזה, להשתלב בשוק העבודה, לא נוגע מחוסר רצון, חוסר יכולת, או מחוסר עניין לעבוד. אפילו חלק מהחסמים והעיוותים שהיו בקשר שבין הכנסה לעבודה ופגיעה בגובה תגמולים מקצבאות הוסרו בשנים האחרונות ועדיין – המצב רחוק מלהשביע רצון.

הקושי להשתלב בעבודה נובע ממספר גורמים עיקריים:פאזל

ראשית, חוסר מודעות. מעסיקים רבים אינם מודעים לתרומה הרבה שיכולה העסקת נכים לספק לעסק. שיפור עצום ביחסי ציבור, מוסר עבודה מצוין, מוטיבציה שאין שניה לה ויכולת התמדה הרבה מעבר למקובל. במיוחד כיום, כאשר משרות רבות מבוססות על ידע ולא על כשרים גופניים, עידוד המודעות יכול להביא לשיפור מהותי לעומת המצב הנוכחי.

שנית, הנגשה לא מספקת. למרות חקיקה שנועדה לספק הנגשה טובה יותר במקומות ציבורים, במקומות עבודה ובמקומות בילוי, הדברים רחוקים עדיין מלהשביע רצון. גם הנגשה יעילה של התחבורה הציבורית רחוקה מלספק. כך, נכים רבים שחפצים להשתלב בשוק העבודה הכללי, מנועים מכך בשל בעיות ניידות בשילוב הנגשה לא נאותה.

שלישית, היעדר מודעות ציבורית מספקת לחשיבות השילוב של נכים בשוק העבודה הכללי. יותר מודעות יכולה הייתה להביא ללחץ על המעסיקים הגדולים להקצות אחוז מסוים של משרות לאנשים בעלי מוגבלויות.

נכים רוצים להתקדם יותר

לא מעט נכים מצליחים להשתלב במקומות עבודה מוגנים. מקומות אלה מיועדים להוות מעין חממה, סביבה מוגנת המספקת עבודות עבור האדם הנכה (גופנית או נפשית), בהתאם ליכולתו. בעוד חלק מאותם מעסיקים מספקים אך ורק עבודות פשוטות, שגרתיות ומונוטוניות, השאיפה היא שהדברים ישתנו בעתיד.

ניצנים לכך כבר נראים בשטח, כאשר בין מקומות העבודה שמספקים סביבת עבודה מותאמת ניתן למצוא מפעלי מחזור לפסולת אלקטרונית וכן מוקדים טלפוניים שמקפידים להעסיק רק או בעיקר אנשים בעלי מוגבלויות. במידה והמדינה תשכיל לעודד הקמת מרכזי תעסוקה איכותיים יותר, למשל באמצעות הענקת הקלות מס ופטורים שונים, ניתן יהיה לממש את החזון של השתלבות טובה יותר בשוק העבודה.כסא גלגלים

נכות גופנית אינה סמן לנכות אינטלקטואלית, ונכים רבים ניחנים ביכולות גבוהות, מקוריות מחשבה וידע נרחב. השילוב בתעשיות עתירות ידע יכול בהחלט להצליח. כדי לאפשר שיפור של ממש, חשוב לא פחות לסייע לנכים בתוכניות לימוד, הכשרה והשכלה, שמותאמות במיוחד להשתלבות בשוק העבודה. אמנם הדבר נעשה כבר היום במידה מסוימת תוך שיתוף של המוסד לביטוח לאומי המעניק סיוע בשיקום מקצועי, אולם בהחלט אין בכך די.

אולי יעניין אותך גם:

זכויות נכים ובעלי מוגבלויות בעת משבר הקורונה – דעו את זכויותיכם

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

072-3940742
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!