מהי בדיוק תאונת עבודה, לפי פונים כדי לקבל הכרה בפגיעה והאם יש מקום להתערבות של בית המשפט?
מהם הקריטריונים לקביעת תאונת עבודה?
אדם שהיה בדרכו לעבודתו, למשל, והיה מעורב בתאונה, לא יחשב כנפגע של תאונת עבודה אם בחר לנסוע בדרך ארוכה שאינה סבירה. פגיעה בזמן ההפסקה מעבודה יכולה גם היא להיחשב לעיתים כפגיעה בעבודה וזאת בהנחה שמדובר על אירוע סביר כגון הפסקת אוכל מחוץ למתחם, כאשר היא ארכה זמן סביר והגיוני.
יש לציין שפגיעות קטנות ומצטברות למשל במפרקים, בגב, ברגליים, בשמיעה וכיוצא באלה, יכולים לעיתים להיחשב כפגיעה בעבודה, אף שללא ספק לא מדובר על תאונה. עם זאת, גם לכך יש סייגים וכל מקרה יצריך בחינה לגופו של עניין.
לא רק לשכירים
עם זאת, חשוב לציין שכאשר מדובר על עצמאיים עשויים פרטי המקרה להיות קשים יותר לבדיקה ולאימות. לכן, כאשר מדובר על עצמאיים שנפגעו בגופם חשוב במיוחד לשמור כל תיעוד רפואי כתוב ולציין בפני הרופא שמדובר על פגיעה שנעשתה תוך כדי עבודה.
מיצוי זכויות בביטוח לאומי
על מנת לקבל הכרה מתאימה כנפגעי תאונות עבודה חשוב להכיר את הכללים של ביטוח לאומי בעניין ולפעול בהתאם, מיד לאחר קרות המקרה. מיד לאחר הפגיעה יש לדווח למעסיק על האירוע ולקבל טופס מתאים לצורך קבלת טיפול רפואי (טופס ייעודי קיים גם לעצמאיים). באמצעות טופס זה יקבל הנפגע מקופת החולים אישור ראשוני על פגיעה בעבודה. בהמשך, עם הגשת תביעה מסודרת לביטוח לאומי יש למסור את כל המסמכים והתיעוד.
חשוב לדעת שבמידה והתביעה תאושר ישולמו דמי פגיעה בתנאי שהעובד נאלץ להפסיד ימי עבודה או לרדת בשכר בשל היעדרויות לטיפולים. דמי הפגיעה ישולמו עבור לא יותר משלושה חודשים כאשר אם מדובר על היעדרות ארוכה יותר ניתן להגיש תביעה לתגמולים אחרים. עוד נוסיף שהמוסד לביטוח לאומי אחראי למימון כל ההוצאות הרפואיות שנוצרו עקב הפגיעה.