כדי לממש את זכאות זו, על הנכים לעמוד במספר קריטריונים שנקבעו בין היתר על ידי משרד השיכון. עמידה בתנאי הסף הללו תוכל לאפשר הוצאה של תעודת זכאות, וקבלת הלוואות ומענקים בסכומים משתנים.
הקריטריונים להגדרת נכים או הסובלים מלקויות
חשוב להבין שישנם חוקים ותקנות שונים אשר מגדירים מצב של נכות. מכיוון שיש הגדרות שונות, לרבות מבחינה רפואית ונפשית, נסביר את ההגדרות שרלוונטיות מבחינת ההטבות ברכישת דירה. ראשית, מדובר על מי שהוכר כנכה על ידי מוסד רשמי כגון משרד הבריאות, משרד הביטחון או המוסד לביטוח לאומי.
קריטריון מפתח: חסרי דיור
קריטריון מפתח נוסף, שהופך את הנכה לבעל זכויות בהקלות ברכישת דירה למגורים עומדת ההגדרה של “חסר דיור”. בתמצית, מדובר על אנשים שאין ולא הייתה להם זכות כלשהי בדירת מגורים בעבר. זכות בדירה כוללת בעלות מלאה או חלקית, זכות שנובעת מהסכם חכירה, קבלת דירה או חלק בדירה בירושה, בתור מתנה או כאחזקה של נכס בנאמנות.
כך נקבע גובה הסיוע
תנאי הסיוע ניתנים לנכים על פי מפתח של ניקוד מצטבר. יותר ניקוד יאפשר לקבל סכום סיוע גדול יותר, בכפוף לתקרה מכסימלית. את הניקוד הנ”ל ניתן לחשב באמצעות פקידי הבנקים למשכנתאות או באמצעות מחשבונים ייעודיים. באופן כללי, תוספת נקודות תתקבל על סמך הגורמים הללו:
גיל – כאשר מדובר על תוספת ניקוד לכל שנה, החל מגיל 30 עבור יחידים (רווקים).
כשרק אחד מבני המשפחה נכה – הניקוד יקבע בהתאם למספר שנות הנישואין (וותק בנישואין מעלה את הניקוד). בנוסף, יש משמעות גם למספר הילדים וכן למספר אחים ואחיות הן של הבעל והן של האישה. קריטריונים נוספים שמעלים את הניקוד יהיו – אזור בארץ (אזורי עדיפות לאומית) וכן משך השירות הצבאי. כדי לממש את הזכאות הלכה למעשה, יש להנפיק תעודה שנקראת תעודת זכאות. את התעודה הנ”ל מקבלים באמצעות פניה לבנקים למשכנתאות ורק באמצעותה יתקבל המענק. חשוב להבין שהמענק ניתן בצורה של הלוואה, ולרוב מדובר על חלק מהמשכנתא לכל דבר ועניין. ההחזר יבוצע בצורה של תשלום חודשי, לבנק שדרכו התקבל הסיוע. ראו גם: קצבת נכות כללית הקלות מס לנכים